Paper.li Blogger Facebook Twitter

James MacMillan vaste gastdirigent Radio Kamer Filharmonie

Met ingang van het seizoen 2010-2011 treedt James MacMillan aan als vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie. De aanstelling is voor de duur van twee seizoenen, met een optie voor verlenging tot een derde seizoen. MacMillan volgt Peter Eötvös op, die van 2005 tot 2008 vaste gastdirigent was van de Radio Kamer Filharmonie.

James MacMillan zal minimaal drie producties per seizoen dirigeren, verdeeld over de ZaterdagMatinee, de Vrijdag van Vredenburg en wellicht een van de NPS-producties in Muziekgebouw aan t IJ. James MacMillan heeft met Peter Eötvös gemeen dat bijzondere kwaliteiten als dirigent en componist in één persoon worden gecombineerd. MacMillan behoort tot de meest uitgevoerde componisten van deze tijd. James MacMillan is sinds seizoen 2000-01 als composer/conductor verbonden aan het BBC Philharmonic in Manchester en zal zijn werkzaamheden daar voortzetten totdat hij als vaste gastdirigent aantreedt bij de Radio Kamer Filharmonie. Zijn bijzondere verdiensten voor BBC Philharmonic bieden een veelbelovend perspectief op zijn betekenis voor de Radio Kamer Filharmonie. Naast het uitvoeren van eigen werk en ander 20ste- en 21ste-eeuws repertoire, zal MacMillan zich ook op educatief gebied inzetten. Met de kwaliteiten die hij op dit terrein heeft, wist hij onder meer in Manchester zeer succesvolle en drukbezochte projecten te realiseren.

Cd-opnamen
Met het BIS-label zijn plannen gemaakt om per seizoen tenminste één volledig album op te nemen, exclusief met werk van MacMillan zelf. Daaronder een nieuwe opname van het wereldwijd populaire percussieconcert Veni, Veni, Emmanuel met slagwerker Colin Currie en verschillende nooit eerder opgenomen werken. In juni 2008 hebben het Groot Omroepkoor en de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van James MacMillan diens Visitatio sepulchri voor kamerkoor en orkest opgenomen. Deze opname verschijnt op het label BIS samen met MacMillans Sun-Dogs voor koor a capella, dat in juni 2009 wordt opgenomen onder leiding van Celso Antunes.

Werk van MacMillan
Vanaf het seizoen 2000-2001 zijn geregeld werken van James MacMillan uitgevoerd door ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep, waaronder The World's Ransoming, voor Engelse hoorn en orkest, de Tweede symfonie (Nederlandse première), A deep but dazzling darkness, voor viool, kamerorkest en tape, Veni, veni Emmanuel en The Confession of Isobel Gowdie - het werk waarmee MacMillan in 1990 wereldwijd bekendheid kreeg. In februari 2003 dirigeerde James MacMillan voor het eerst het Nederlands Radio Symfonie Orkest. Daarna is hij met regelmaat teruggekeerd in programma s met eigen composities en werk van  andere, veelal eigentijdse componisten.

Zaterdag 17 januari a.s. dirigeert James MacMillan de Radio Kamer Filharmonie en The Sixteen i.h.k.v. de ZaterdagMatinee. Op het programma staan Brittens Prelude and Fugue, Sjostakovitsj' Concert voor cello en orkest nr. 1 (met Jean-Guihen Queyras, cello) en MacMillans Seven Last Words from the Cross (1993).

Klik hier voor de reportage die Cultura hierover maakte.

Op vrijdag 3 en zondag 5 april 2009 klinkt MacMillans St.John Passion, uitgevoerd door het Groot Omroepkoor, Koninklijk Concertgebouworkest en vocale solisten onder leiding van Colin Davis in het Concertgebouw.

Laatste aanpassing op vrijdag 16 januari 2009

« Terug naar het overzicht.

< Vorige Volgende >

James MacMillan vaste gastdirigent Radio Kamer Filharmonie